Despre mine

duminică, 11 iulie 2010

Doi mari scriitori ruși

În ultimele două zile am văzut două filme: The brothers Karamazov, varianta din 1958 și The last station (2009). Două filme despre ruși, dar jucate în limba engleză, interpretate mai mult de americani.

Fyodor Dostoyevsky, 1821-1881

The brothers Karamazov, după cartea lui F. Dostoievski, e ca un fel de telenovelă sud-americană. Tatăl are o iubită, Grușenka, pe care o iubește fiul Dmitri, Katia îl iubește pe Dmitri, fratele Ivan o iubeste pe Katia, e și o crimă, un proces, deci ce mai... onoare, dragoste, crimă, sacrificiu, sinucidere, plicuri cu bani (ruble), etc. Sigur cartea e mai bună decât filmul, are peste 1000 de pagini și e sigur și mai complexă, despre idei referitoare la religie și filozofie, ceea ce nu pot fi redate cu acuratețe pe ecran, și pot fi înțelese mai bine din carte.
De văzut pentru a crea o imagine mai bună a cărții.

Lyev Nikolayevich Tolstoy, 1828-1910
The last station

Film nominalizat anul acesta la Oscar, Globurile de aur, la SAG pentru jocul actoricesc al lui Christopher Plummer (Lev Tolstoi) și Helen Mirren (Sofia Tolstoi).
E despre o parte din viața lui Lev Tolstoi (1828-1910), de fapt chiar ultimul an din viața sa, când, datorită principiilor tolstoiene, autorul decide să lase proprietea privată și drepturile de autor asupra cărților Război și pace și Anna Karenina autorităților ruse în dauna soției Sofia.
Toate acestea sunt amplificate de asistentul său, Certkov, interpretat de Paul Giamatti. Certkov, mai mult, îl angajează și pe Valentin, un tolstoian virgin, de 23 ani, (interpretat de James McAvoy, doctorul bătut în finalul filmului The last King of Scotland, mă mir că și-a revenit din bătăie:) ) care să-i spună totul despre Sofia. Dar ăsta se îndrăgostește de o fată de la curtea autorului.
Tolstoi lasă totul statului prin testament și într-o seară pleacă de acasă. Contesa Sofia încearcă să se înece în iazul de lângă casă. Ajuns la Astapovo, după 220 de km de călătorit cu trenul, bătrânul Lev, împreună cu fiica sa, cu Valentin, se cazează în gară, loc unde boala își face simțită prezența. Apar și ziariștii care își întind corturi lângă liniile ferate.
Coboară din tren soția Sofia, venită să-și vadă soțul, dar asistenții scriitorului nu o lasă să intre în cameră.
Moare nu după mult timp, Valentin se întâlește cu Mașa, fata de la curtea scriitorului și se mută la Praga.
Filmulețele de la finalul filmului văzute ca prin gaura cheii, fac toți banii.

De remarcat decorurile, pădurea, casa, costumele. Foarte bun film, am simțit că sunt exact lângă personaje !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

cine si de unde se uită la mine