Despre mine

marți, 12 octombrie 2010

Llosa


Sărbătoarea Țapului, de Mario Vargas Llosa

După ce a trăit mai bine de 30 de ani În Europa, la Paris și Madrid, unde a obținut cetățenia spaniolă în 1993, Vargas Llosa s-a întors ca să locuiască în Lima. Continuă să scrie romane istorice cum ar fi Sărbătoarea țapului (2000), o poveste despre viața dictatorului Dominican Rafael Trujillo. Figura centrala a romanului, deloc un simplu erou de ficțiune, generalul Rafael Leonidas Trujillo y Molina a existat in realitate, iar societatea dominicană îl poreclea Țapul.

Purtat la conducerea jumătății dominicane a insulei Haiti de valul unei lovituri de stat, militarul avea să se mențină la putere timp de 22 de ani (1930-1952), aplicând cu consecvență un regim de cruntă teroare, perpetuat și în timpul mandatului exercitat de fratele sau, Hector Bienvenido Trujillo y Molina (1952-1960).





Conversatie la Catedrala, de Mario Vargas Llosa

Cel de-al treilea roman al lui Vargas Llosa închide ceea ce mulți critici consideră a fi cel mai valoros ciclu narativ al său. Publicat inițial intr-o ediție in patru volume, Conversación en la Catedral (Conversație la Catedrală, 1969) a fost prima incercare a lui Vargas Llosa de a scrie un "roman total" , adică o încercare de a ficționaliza toate nivelurile unei societăți oarecare si reflecțiile ei pe anumite paliere ale realității perceptive.

Romanul e o operă de deconstruire a statului Peru în timpul dictaturii militare a lui Odría în anii 1950 și se ocupă de viețile unor personaje din straturi sociale foarte diverse ale societății peruviene. Narațiunea este construită în jurul a două axe, poveștile lui Santiago Zavala si respectiv Ambrosio; primul este fiul unui ministru, cel de-al doilea este șoferul său.

O întâlnire întâmplătoare într-un loc extrem de banal, un adăpost pentru câini, conduce la o conversație în urma căreia Zavala va afla adevărul despre implicarea tatălui său în comiterea unei crime împotriva unei figuri notorii din lumea ascunsă, interlopă a societății peruviene, și amestecul politicianului în afacerile necurate ale dictatorului.


surse: adevărul.ro și libraria si wikipedia

Un comentariu:

  1. salut ,imi cer scuze pentru greseala de la postarea Hc Otelul-Hc Zalau ,nu am fost la meci rezlutatul l-am luat de pe site-ul oficial al clubului numai ca in titlul am pus rezultatul de la Csu Galati-Poli Iasi(masculin).Celuilalt comentator vreau sa ii spun doar atat daca e prost sau cel mai prsot sa nu mai intre ,e simplu sa citeasca ce a facut dodel si ce a mancat banel ,numai bine si scuze inca o data

    RăspundețiȘtergere

cine si de unde se uită la mine